harmonizálás

BEMUTATKOZÁS

Hírek, aktualitások

Néhány szó rólam

Cikkek

Árak

Bejelentkezés

Adatvédelmi tájékoztató

MIBEN TÁMOGATHATLAK

Stresszoldás, Speciális funkciózavarok oldása

Önbizalom, önérvényesítés

Képességfejlesztés kicsiknek

Önképzés, Személyiségfejlesztés

Talpmasszázs - reflexológiás

TANFOLYAMOK, ELŐADÁSOK

1 napos képzéssorozat

KOMPLEX, ONE BRAIN SZEMÉLYISÉGFEJLESZTÉS

Reiki - energetikai kezelés

GYEREKprogram, TÁBOR

2 napos ELVONULÁS

ÚTRAVALÓ

AKTUÁLIS cikkek

Méregtelenítés

Teák, gyógyitókák, EZÜSTKOLLOID, Receptek

MAGENTA - talán a Felemelkedés egyik kulcsa (ÚJ)

Átok vagy áldás?

A Gyengéd Erő Megtapasztalása

'Gyengéd' önérvényesítés

Sorsunkat emelő Kapcsolatok

Építő gondolatok

Út a teljesség felé

Légy boldog! De hogy csináljam?

Kreativitás = Szabadság!

Földünkért!

Lélekemelő interjú 2012-ről (Kryon)

AJÁNLÓ

Látogass el Facebook oldalamra!

Programok

Partnerek

Könyvek, Filmek, Zene

ÁTOK VAGY ÁLDÁS, KI TUDJA? avagy Hogyan hagyhatunk fel az ítélkezéssel?


'Hogyan hagyhatunk fel az ítélkezéssel?
A világi szóhasználat szerint az egyén egyaránt képes 'jó' és 'rossz' ítéletet is hozni, és tanulásának az a célja, hogy megerősítse a 'jó' ítéletalkotás képességét, miközben egyre kevesebb 'rossz' ítéletet hoz. Ez azonban arra utal, hogy a világi gondolkodásmód komoly fogalomzavarban szenved. Ami az egyik ember számára 'jó' ítélet, az 'rossz' a másiknak. Sőt az is megesik, hogy amit egy adott személy 'jónak' ítél egy adott időpontban, azt később mégis 'rossznak' minősíti. Ráadásul semmiféle következetes feltételrendszert nem állíthatunk fel arra nézvést, hogyan határozzuk meg e katagóriákat.
… nem azt kell felismernie, hogy nem szabad ítélkeznie, hanem azt, hogy képtelen megfelelő ítéletet alkotni.
A világi tanulástól eltérően a mi tananyagunk célja az, hogy felismerjük, a szó megszokott értelmében vett ítélkezés egyszerűen lehetetlen . Ez nem csupán vélemény, ez tény . Ahhoz, hogy bármit is helyesen ítéljünk meg, a dolgok felfoghatatlanul széles skálájának kellene teljes mértékben tudatában lennünk : ismernünk kellene a múltat, a jelent és az eljövendőt is. Előre tisztában kellene lennünk azzal, milyen következményekkel járnak az ítéleteink minden érintett személyre és dologra nézve. És bizonyosnak kellene lennünk abban, hogy semmi nem torzítja el az érzékelésünket, hogy ítéleteink most és a jövőben is méltányosak legyenek minden érintettel szemben. Ugyan ki van olyan helyzetben, hogy képes lenne erre? Senki; ezt legfeljebb a nagyzási hóbort mondathatja velünk.
Emlékezz csak, milyen sokszor hitted azt, hogy rendelkezel egy adott döntés meghozatalához szükséges összes 'ténnyel', mégis mekkora tévedéseket követtél el! Vajon létezik-e bárki, aki még nem volt ilyen helyzetben? Tudod hány alkalommal gondoltad, hogy igazad van, anélkül, hogy valaha is rájöttél volna tévedésedre? Miért akarnál hát ilyen önkényes alapon döntést hozni? A bölcsesség nem ítélkezik, felhagy az ítéletalkotással. …
Az ítélkezéssel nem nehéz felhagyni. Sokkal nehezebb az, ha ragaszkodni próbálsz hozzá. … Az ítélkezésnek köszönhető az általad látott valamennyi rútság. Minden fájdalom. A magány és a veszteségérzet, az idő múlásával egyre növekvő reménytelenség, az émelyítő kétségbeesés és a halálfélelem - mindez az ítélkezés eredménye. Ám a tanító immár tudja, hogy e dolgoknak nem kell létezniük. És nem is igazak. A tanító megszabadult az okuktól, így elmaradtak tőle mindeme dolgok, lévén azok csupán téves döntések okozatai . Bizony békét hoz neked e lépés…'
Részlet a Csodák Tanítása (eredetileg A Course In Miracle) c. könyvből - Tanári kézikönyv 10. fejezetből
Mikor okozzák a legnagyobb gondot ítéleteink? Ha arra alapozva döntünk és cselekszünk, majd azt érezzük, hogy valami nem stimmel, vagy feszültek vagyunk, vagy bármilyen lehúzó érzést tapasztalunk
.
Ilyenkor gyanakodjunk, hogy egy illúzióra alapoztunk (azaz rosszul ítéltük meg a helyzetet) és emiatt célt tévesztettünk!
Lássunk egy példát: egy ismerőst szerdán találkozóra invitálunk péntekre, hogy tisztázzuk a mostanság zűrös dolgainkat. Ő még nem tudja, hogy ráér-e, ezért megígéri, hogy visszahív minket csütörtök délelőtt. Nem hív. Lehet a reakciónk ez: 'Ha nem akar találkozni velem, akkor miért zaklassam tovább?' Úgy érezzük, hogy a másik nem érdekel minket, nem vagyunk nélkülözhetetlenek számára. Sértődött hallgatagságba vonulunk - azaz nem írunk neki, nem hívjuk… és legyőz minket a szomorúság és úgy érezzük, hogy nincs mit tenni. Mindezt azért, mert úgy ítéltük meg, hogy azért nem hív minket az ismerősünk, mert nem akar velünk találkozni.
De, ha nyugodtan végiggondoljuk, hogy miben maradtunk, akkor rájöhetünk ő csak annyit ígért, hogy visszajelez, ha lehetőség e van a találkozóra (és nem azt, hogy hív, ha találkozni akar velünk).
Ha bizonytalanok vagyunk a szándékában, akkor az ítéletalkotás helyett akár tekinthetjük őt egyenrangú félnek, akitől őszintén megkérdezhetjük, hogy mi a helyzet. Persze előtte önmagunkhoz kell őszintének lenni és felvállalni a felelősséget az érzéseinkért (Soha nem az a probléma, ami történt, hanem az, ahogy érzek efelől!) Tehát azt is választhatom, őszintén megkérdezem magamat:

Hogy is érzem magam?
Ha szarul, akkor mi szeretnék?
Ezért pedig mit vagyok hajlandó megtenni?

A fenti esetnél maradva, akár megengedhetem magamnak, hogy elképzelem: lehet valami teljesen elfogadható oka is annak, hogy nem hívott fel az ismerős. Aztán hívhatom én, hogy tisztázzam a helyzetet. Akár az is kiderülhet, hogy tőle független okból nem tud még választ adni, és még egy kis türelemre van szükségem.
Na igen... aki már egy ideje foglalkozik önismerettel, fejleszti magát, az kapásból azt mondhatja, hogy 'Én nem ítélkezem'. De nem mindig egyértelmű, hogy épp ítélkeztünk. Pl.: a szomszéd morcos arccal válaszol a kérdésünkre, mire mi úgy érezzük, hogy 'mi baja van velem?' Ez is egy ítélet: 'baja van velem'. Pedig lehet, hogy csak a férje bosszantotta épp föl, emiatt lóg kint a konyhaablakban és próbálja lehűteni magát egy cigivel. Ekkor jelentünk meg mi... Szóval érdemes óvatosnak lenni!
Szeretettel:

Széplaki Viktória, Viki
Stresszoldás, agyintegráció, képességfejlesztés...
Felnőtteknek (klikk ide)/
Gyerekeknek (klikk ide)/

FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE (klikk ide)/